Czechy,  Europa

Festiwal Otwartych Piwniczek w Czechach jesieni膮

Po raz pierwszy wzi臋li艣my udzia艂 w Festiwalu Otwartych Piwniczek w Czechach na wiosn臋 tego roku, o czym mo偶ecie przeczyta膰 tutaj. Tak nam si臋 spodoba艂o, 偶e od razu wiedzieli艣my, 偶e nie mo偶emy odpu艣ci膰 r贸wnie偶 jesiennej edycji. I tak w艂a艣nie wyl膮dowali艣my na pocz膮tku listopada na Morawach po艂udniowych.

Morawski region winiarski dzieli si臋 na cztery podregiony: Znojemski, Mikulovski, Velkopavlovicki i Slovacki. Regiony te po艂o偶one s膮 w pobli偶u 49 r贸wnole偶nika, tak jak regiony winiarskie w Niemczech, a tak偶e Champagne we Francji. Po艂udniowe Morawy cechuj膮 si臋 艂agodnym klimatem i du偶ym nas艂onecznieniem. Na wiosn臋 byli艣my w rejonie Slovackim, a jesieni膮 festiwal zosta艂 zorganizowany w regionie Velkopavlovickim. Jest to region, w kt贸rym ze wzgl臋du na najwi臋ksze w Czechach nas艂onecznienie, uprawia si臋 wyj膮tkowo du偶o ciemnych odmian winogron jak Modry Portugal i Frankovka. Region ma bardzo d艂ug膮 histori臋 uprawy winoro艣li, si臋gaj膮c膮 czas贸w Imperium Rzymskiego, a w Cejkovicach (tam, gdzie mieli艣my nocleg) znajduj膮 si臋, pami臋taj膮ce 艣redniowiecze, piwnice templariuszy.

Ta impreza to ju偶 30 edycja Festiwalu Otwartych Piwniczek. Odbywa si臋 ona dwa razy w roku i prezentuje winiarzy z po艂udniowych Moraw i ich wina. W tym roku oko艂o trzydziestu najlepszych winiarzy z okolicy otworzy艂o swoje piwniczki w czterech s膮siaduj膮cych miasteczkach tj. Mutenice, Cej膰, Hovorany i Sardice. Zasady by艂y takie same jak przy edycji wiosennej wi臋c przypomnimy je tu tylko w skr贸cie. Na stronie internetowej mo偶na by艂o kupi膰 bilet obowi膮zuj膮cy na oba festiwalowe dni w cenie od 1090 kc do 1240 kc (ok. 210 z艂 do ok. 240 z艂), w zale偶no艣ci od tego jak wcze艣nie kupi si臋 bilety. W dniu zakupu bilet otrzymuje si臋 mailem, a nast臋pnie od pi膮tku poprzedzaj膮cego pocz膮tek festiwalu w wyznaczonym miejscu nale偶a艂o zarejestrowa膰 bilet. Mo偶na to by艂o te偶 zrobi膰 w sobot臋 lub w niedziele rano podczas trwania festiwalu. Bilet zawiera艂 kieliszek degustacyjny ze specjaln膮 naklejk膮 (degustacja wina w cenie), torb臋 materia艂ow膮, program festiwalu, rozpisk臋 darmowych autobus贸w i voucher o warto艣ci 200 kc (ok. 40 z艂) na zakup wina. W cenie by艂o te偶 zwiedzanie niekt贸rych winniczek. Dodatkowo za ok. 8 z艂. (40 kc) mo偶na by艂o kupi膰 zawieszk臋 na kieliszek aby wygodniej porusza膰 si臋 ze szk艂em.

Informacje na temat win, wystawc贸w, programu kulturalnego i miejsc, gdzie mo偶na by艂o co艣 zje艣膰 zosta艂y umieszczone r贸wnie偶 na stronie internetowej. I to by艂o fajne bo wydrukowany program by艂 tylko po czesku (z dwustronicow膮 wk艂adk膮 po polsku), a odpalaj膮c stron臋 internetow膮 mo偶na by艂o skorzysta膰 z opcji t艂umacza google, co zdecydowanie u艂atwia艂o spraw臋. Mo偶na by艂o znale藕膰 tam r贸wnie偶 interaktywn膮 map臋 z zaznaczonymi piwniczkami i przystankami winobusa.

Festiwal trwa艂 w sobot臋 w godzinach 10.00-21.00 i w niedziel臋 w godzinach 10.00-15.00. Jedn膮 z najwi臋kszych zalet tego festiwalu jest komunikacja pomi臋dzy miasteczkami bior膮cymi udzia艂 w festiwalu. Rozwi膮zuje to problem przemieszczania si臋 i wyznaczania kierowcy, kt贸ry wozi i nie degustuje. Darmowe autobusy je藕dzi艂y wahad艂owo pomi臋dzy miasteczkami przez ca艂y okres trwania festiwalu. W godzinach oko艂o po艂udniowych w sobot臋 co 15 min. i co 30 min. w godzinach p贸藕niejszych w sobot臋 oraz w niedziel臋. W autobusach by艂o bardzo weso艂o, zdarza艂y si臋 te偶 zbiorowe 艣piewy.

Tradycyjnie, winiarze nalewali tylko do kieliszk贸w ze specjaln膮 naklejk膮 festiwalow膮, kt贸re otrzymuje si臋 przy rejestracji. Jak si臋 st艂ucze kieliszek, to mo偶na go by艂o wymieni膰 w dedykowanych punktach u winiarzy. W niekt贸rych winnicach mo偶na by艂o co艣 zje艣膰 lub skorzysta膰 z WC. Niestety by艂 ma艂y wyb贸r jedzenia, g艂贸wnie by艂a to kie艂basa oraz chleb ze smalcem, a z wege nale艣niki na s艂odko i ciastka. Szkoda bo food trucki mia艂yby tu niez艂e obl臋偶enie, a tak to potencja艂 si臋 zmarnowa艂. W przewodniku by艂o zaznaczone w postaci piktogramu, gdzie mo偶na p艂aci膰 kart膮 ale niestety na miejscu okazywa艂o si臋, 偶e w wi臋kszo艣ci tych miejsc p艂atno艣膰 by艂a tylko got贸wk膮. Warto wi臋c zabra膰 wi臋cej kasy i nie liczy膰 na mo偶liwo艣膰 p艂atno艣ci kart膮. Zdarza艂o si臋, 偶e piktogramy k艂ama艂y r贸wnie偶 w sprawie jedzenia czy WC, ale pomimo tych drobnych potkni臋膰, organizacja by艂a bardzo dobra.

W Mutenicach mo偶na by艂o odwiedzi膰 12 winnic, w Cejc 5, w Hovoranach 9, a w Sardicach 6 winnic. Raczej nie ma mo偶liwo艣ci aby spr贸bowa膰 wszystkich win. Organizatorzy zalecaj膮 max. 100 pr贸bek dziennie, cho膰 my ka偶dego dnia pr贸bowali艣my ok. 35 pr贸bek i dla nas to by艂o wystarczaj膮ce. Po prostu w pewnym momencie smaki tak bardzo si臋 miesza艂y, 偶e ci臋偶ko by艂o stwierdzi膰 co nam smakuje, a co nie. Ale mo偶e z nas cienkie bolki albo za ma艂o trenowali艣my.

Niestety zbyt p贸藕no zabrali艣my si臋 za szukanie noclegu i nie uda艂o nam si臋 spa膰 w jednym z miasteczek festiwalowych. Kupuj膮c bilet na festiwal, mo偶na wybra膰 pakiet wraz z noclegiem. Co prawda cz臋艣膰 hoteli by艂a ulokowana poza miasteczkami festiwalowymi, ale hotele zapewnia艂y w cenie noclegu transport. Z dodatkowych udogodnie艅, to kupuj膮c pakiet festiwalowy, obowi膮zywa艂a zni偶ka w wysoko艣ci 20% na przejazd na festiwal poci膮giem Kolei Czeskich. My znale藕li艣my nocleg nieopodal tj. w Cejkovicach i do Cejc mieli艣my ok.7km. Pierwszego dnia poszli艣my na piechot臋 (autobus odje偶d偶a艂 co 2 godziny i nie chcia艂o nam si臋 czeka膰), a kolejnego pojechali艣my autobusem za 20 kc (ok. 4 z艂).

Plan odwiedzin podzielili艣my tak, 偶e w sobot臋 degustowali艣my wina w miejscowo艣ciach Sardice, Hovorany i Cejc (trwa艂o to ok. 6 godzin), a w niedziel臋 udali艣my si臋 do Mutenic, gdzie sp臋dzili艣my ponad trzy godziny. Pierwszego dnia przeszli艣my 17 km. (z czego 7 km do autobusu, a 10 km. pomi臋dzy piwniczkami), a drugiego dnia kr膮偶膮c z kieliszkiem wina zrobili艣my ok. 8 km.

Ceny win zaczyna艂y si臋 w okolicach 130 kc (ok. 26 z艂) do ok. 250 kc (48 z艂). By艂y te偶 oczywi艣cie wina dro偶sze np. pomara艅czowe za 350kc (ok.70 z艂). Najwi臋cej win by艂o ze szczep贸w: neuburske, ryzlink rynsky, rulandske, tramin cerveny, hibernal,  palava, dornfelder, m眉ller thurgau i frankovka. Nam wyj膮tkowo przypad艂o do gustu chardonnay barrigue, neuburske oraz rulandske i butelki z tymi winami wr贸ci艂y z nami do kraju.

Nie znamy si臋 specjalnie na szczepach ale poni偶ej spr贸bujemy pokr贸tce opisa膰 te najcz臋艣ciej pojawiaj膮ce si臋 na tym festiwalu.

Neuburske o delikatnym aromacie orzecha pochodzi z Austrii, nie jest to wymagaj膮ca odmiana i powstaje z niego wino bia艂e. M艂ode wino nie jest zbyt aromatyczne i lepiej da膰 mu troch臋 czasu, a wtedy nabiera smaku.

Ryzlink rynsky pochodzi z Niemiec, dojrzewa p贸藕no i jest odporny na mrozy. Charakteryzuje si臋 kwiatowym aromatem i spor膮 kwasowo艣ci膮. Powstaj膮 z niego wina bia艂e.

Rulandske pochodzi z Francji i dzielimy je na bile oraz sede. Powstaje z tego szczepu wino bia艂e o owocowym aromacie. Wymaga dobrej gleby i nas艂onecznienia.

Tramin cerveny znany r贸wnie偶 jako Gew眉rztraminer, pochodzi z W艂och (cho膰 藕r贸d艂a podaj膮 r贸wnie偶 Austri臋 lub Niemcy) i powstaje z niego wino bia艂e o bogatym aromacie. Popularny w ch艂odniejszych regionach winiarskich.

Hibernal to nasz zdecydowany faworyt, jeszcze z poprzedniej edycji. To mieszaniec mi臋dzygatunkowy, wyhodowany w Niemczech.  Bardzo aromatyczne i pi臋knie pachn膮ce. Ta odmiana jest bardzo odporna, st膮d jej popularno艣膰 r贸wnie偶 w Polsce. Dojrzewa p贸藕no, kilkana艣cie dni przed rieslingiem, w pierwszej po艂owie pa藕dziernika, ale ust臋puje mu kwasowo艣ci膮. Mimo tego, 偶e odmiana ta powsta艂a w Niemczech, nie jest wstanie konkurowa膰 tam z rieslingiem. Odmiana hibernal najbardziej rozpowszechniona jest w po艂udniowo-wschodnich Czechach i Polsce, gdzie odmiana rieslinga nie zawsze zd膮偶y dojrze膰.

Palava to popularna morawska odmiana wina bia艂ego, pe艂nego aromatu i raczej s艂odkiego. Powsta艂a z po艂膮czenia Tram铆n 膷erven媒 i M眉ller Thurgau. Poza Czechami jej ma艂e uprawy mo偶na znale藕膰 w S艂owacji.

Dornfelder to szczep wyhodowany w Niemczech. Powstaje z niego ci臋偶sze wino czerwono (cz臋sto o posmaku 艣liwki lub wi艣ni), nadaj膮ce si臋 do starzenia w beczkach d臋bowych.  Jest ma艂o odporny na mr贸z i ma du偶e wymagania co do gleby. 

Frankovka zwana r贸wnie偶 Blaufr盲nkisch, pochodzi z Austrii. Powstaje z niego wino czerwone, ciep艂olubne i p贸藕no dojrzewaj膮ce o kwasowym charakterze. Uprawiana r贸wnie偶 na W臋grzech, w Niemczech i S艂owacji, ale r贸wnie偶 w Chorwacji czy Rumunii. Ma zazwyczaj lekki, owocowych i nieco kwasowy charakter.

Na koniec festiwalu mo偶na by艂o wype艂ni膰 ankiet臋, kt贸ra we藕mie udzia艂 w losowaniu biletu wst臋pu na kolejn膮 31 edycj臋. Tym razem odb臋dzie si臋 22-23.04.2023 w okolicy Mikulova. My ju偶 rezerwujemy termin.

Spotka艂a nas te偶 bardzo mi艂a sytuacja, kiedy kilka os贸b pozna艂o nas na festiwalu i powiedzia艂o, 偶e dzi臋ki naszemu wpisowi zawieraj膮cemu relacj臋 z  wiosennej edycji festiwalu, zdecydowali si臋 tu przyjecha膰. Dla takich chwil tworzymy tego bloga.

Na Festiwalu Otwartych Piwniczek byli艣my od 5 do 6 listopada 2022 r.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.

%d bloggers like this: